I Amsterdam

Tips & Nieuws

 1. Uitmarkt 2017: Opium

  Uitmarkt 2017: terugblik

  Vanaf het Water

  Delen
 2. Tommie Christiaan

  UITTIP #3: In een ander licht

  Tommie Christiaan

  Tommie Christiaan werd bekend door zijn hoofdrol in de musical Zorro en het voorafgaande televisieprogramma 'Op zoek naar Zorro'. Daarnaast was hij te zien in de musicals Grease en Hair, staat dit seizoen als Emilio Estefan op het podium in de musical 'On Your Feet!' en vertolkte de rol van Jezus in het live-spektakel 'The Passion'. Begin dit jaar liet hij zich van een andere kant zien en bracht zijn debuut-EP  uit die wordt gevolgd door de solo-theatertour 'In een ander licht'  in het najaar. Kun je niet zo lang wachten? Een voorproefje hiervan is al te horen tijdens de Uitmarkt.    
  Delen
 3. Yentl & De Boer

  UITTIP #2: CABARET

  Yentl & De Boer

  Yentl & De Boer zijn terug in de theaters, en hoe. Nieuwe sketches, nieuwe liedjes en een beetje magie. Want wanneer maak je nou echt iets bijzonders mee? Dat er écht iets uitzonderlijks gebeurt? Zo’n moment, dat alles samenkomt, de optelsom meer is dan de delen… Je schenkt jezelf nog een glas rode wijn in, morst op het kleed en stoot je elleboog. Je wil nou eindelijk wel iets meemaken. Iets, dat je even optilt boven het alledaagse. Noem het Magie.  
  Delen
 4. The Dubbeez

  UITTIP #1: The Dubbeez

  The Dubbeez

  Deze zevenkoppige band weet reggae een nieuw jasje aan te trekken, waardoor het voelt alsof het nooit is weggeweest (is het ooit weggeweest?). The Dubbeez bewijst dat goede reggae tijdloos is. In het voorjaar van 2017 waren zij nog in Kingston, Jamaica om op het zonnige eiland hun debuutplaat op te nemen, deze zomer staan ze in de show van niemand minder dan Ziggy Marley (en nemen het voorprogramma voor hun rekening) én staan op het ABN Amro Podium op de Uitmarkt.
  Delen
 5. Uitmarkt presenteert cultuuraanbod nieuwe seizoen opnieuw op Oosterdok

  Uitmarkt presenteert cultuuraanbod nieuwe seizoen opnieuw op Oosterdok

  De Uitmarkt vindt evenals vorig jaar plaats rond het Oosterdok en het Marineterrein Amsterdam. Traditiegetrouw in het laatste weekend van augustus, dit jaar van vrijdag 24 tot en met zondag 26 augustus. Gedurende deze drie dagen zijn er op zo’n 25 podia circa 300 optredens te bewonderen, met op zondagavond de populaire Musical Sing a Long als afsluiter. Voor de pers 12 Al het goede van vorig jaar plus meer De Uitmarkt vormt de start van het culturele seizoen. Het laat bezoekers proeven van het diverse culturele aanbod dat Nederland te bieden heeft. Door het succes van de afgelopen editie heeft Stichting Uitmarkt ervoor gekozen om de Uitmarkt 2018 wederom op en rond het Oosterdok te laten plaatsvinden. Met toegang tot onder andere het Scheepvaartmuseum, NEMO Science Museum en het Marineterrein Amsterdam heeft deze locatie de bezoeker veel variatie te bieden. Meer nog dan vorig jaar, door de uitbreiding met een extra stuk terrein. Het Scheepvaartmuseum vormt opnieuw het prachtige decor van het hoofdpodium. ‘Bezoekers hebben vorig jaar enthousiast gereageerd op de nieuwe locatie. Dit in combinatie met de goede infrastructurele voorzieningen, was het voor ons reden genoeg om dit gebied opnieuw in te richten voor de 41ste editie van de Uitmarkt’, zegt Jan de Rooij, voorzitter Stichting Uitmarkt. Cultuur in al haar diversiteit Bezoekers van de Uitmarkt krijgen een gratis voorproefje van wat er in het seizoen 2018-2019 in de theaters, musea en concertzalen te beleven is. Artiesten vanuit het hele land en van verschillende genres zijn aanwezig. Naast de gevestigde orde is er ook volop ruimte voor nieuwkomers. Bijvoorbeeld in de Remix Area waar urban talent uit de verschillende Amsterdamse stadsdelen zich presenteren of de jonge theatermakers op het Fringe podium.  
  Delen
 6. Voor de pers 14

  Uitmarkt 2017: terugblik

  Musical Sing A Long

  Delen
 7. Voor de pers 31

  Uitmarkt 2017: terugblik

  Soul

  Delen
 8. Voor de pers 27

  Uitmarkt 2017: terugblik

  Herman van Veen

  Delen
 9. Voor de pers 45

  Uitmarkt 2017: terugblik

  Opium

  Delen
 10. Voor de pers 13

  Uitmarkt 2017: terugblik

  Opening Uitmarkt 2017!

  Delen
 11. 2017 uittip #25: markten

  Van Gogh's Amandelbloesem

  Van Gogh bewonderde Japan. In zijn schilderij Amandelbloesem zie je goed hoe hij zich liet inspireren door Japanse prentkunst. Het Van Gogh Museum brengt speciaal voor de Uitmarkt deze wereldberoemde boom tot leven. Van Goghs boom van verf is nu driedimensionaal en maar liefst 4 meter hoog. De perfecte plek voor een picknick.
  Delen
 12. Beauty en het beest

  2017 uittip #24: markten

  Beauty en het beest

  Welk meisje heeft de moed om een monster te kussen? Stel je voor, zo vies en plakkerig, zo donker en dik. Kortom: echt afstotelijk. Maar soms moet je doorzetten, desnoods met je ogen dicht. Als je vader in gevaar is. Als er een roos is geplukt, een belofte is gemaakt. Dan moet je wel, je kan niet anders. Dan word je een held in een onvermijdelijk liefdesverhaal. Beest of Beauty? Op de Uitmarkt mag je alvast in de huid kruipen van jouw favoriete personage. Van december 2017 tot en met maart 2018 maakt Maas theater en dans een tournee met Beauty en het beest.
  Delen
 13. Jolene

  2017 UITTIP #23: pop

  End of Story

  'End of story' is de debuut EP van Jolene. Deze eigenzinnige popplaat neemt je mee in verleiding, wanhoop en zoete wraak. Elektropop met een rauw randje. Jolene Grunberg begon als frontvrouw voor de bands Miss Pussy en Furistic. De muziek van die formaties was rauw, intens en geïnspireerd door de harde gitaarklanken van de 90's. Met deze stevige muzikale basis startte zij op het Conservatorium van Amsterdam waar zij in 2008 afstudeerde. Zondagavond zijn de nieuwe liedjes van Jolene te horen op het ABN AMRO Podium.
  Delen
 14. huilen met confetti

  2017 uittip #22: dans

  Huilen met confetti

  'When we cried confetti' is een rollercoaster van feest naar feest. Een viering van het leven waarin de angst om vergeten te worden de boventoon dreigt te voeren. De dansers scheppen een dwingende eigen wereld die doet afvragen wat deze personages nu eigenlijk voor ons verborgen houden op dit vreemde feestje.
  Delen
 15. Over vaders & moeders

  2017 uittip #20: literatuur

  Over vaders & moeders

  Marjolijn van Heemstra en Nhung Dam Een daverend begin van het zondagprogramma met Marjolijn van Heemstra en Nhung Dam; twee jonge, succesvolle schrijfsters die veel lof krijgen voor hun boeken. Marjolijn is nu moeder en ze moet wennen aan haar nieuwe rol. In 'Het groeit! Het Leeft!' volgen we haar in haar eerste twee jaar als kersverse ouder. Nhung Dam debuteerde dit jaar met 'Duizend vaders'. Een ontwapenend verhaal over een Vietnamese familie die in een afgelegen dorp aan de rand van de wereld probeert te overleven. De vader vertrekt onaangekondigd. De elfjarige dochter raakt bekneld tussen de totale wanhoop van haar moeder en de gekte van een omgeving vol vreemden.
  Delen
 16. De nieuwste liedjes van Yentl en de Boer

  2017 uittip #21: cabaret

  De nieuwste liedjes van Yentl en De Boer

  Speciaal voor de Uitmarkt geeft het duo een miniversie van het monsterconcert waarmee ze in september en oktober de Nederlandse theaters in gaan. Het is inmiddels een beproefd concept: elke zomer verzamelen Yentl en De Boer hun allermooiste, grappigste en meest ontroerende liedjes en trekken ze samen met hun lievelingsmuzikanten langs de zomerfestivals en openluchttheaters.
  Delen
 17. Noord-Hollandse Buitenplaatsen

  Tijdens de Uitmarkt toont de provincie een ‘moderne versie’ van een buitenplaats. Deze (zomer)verblijven voor rijke stedelingen waren aan het einde van de zestiende eeuw zeer in trek. Tijdens de Uitmarkt wordt het verhaal van deze buitenplaatsen tot leven gebracht, is er een kleine tentoonstelling te zien over de zeven publiekstoegankelijke buitenplaatsen in de buurt van Amsterdam en is er muziek.    
  Delen
 18. Overnachten in de OBA

  2017 uittip #19: Boeken aan Zee

  Overnachten in de OBA

  Slapen tussen de bestsellers van Harry Mulisch en Saskia Noort, het kan tijdens De Nacht van de OBA. Op vrijdagavond geeft de Openbare Bibliotheek Amsterdam een slaapfeestje. Voor het slapen gaan is er een nachttour door het gebouw, zijn er intieme optredens van artiesten en bekijk je de sterrenhemel vanaf het dak van de OBA. Ontbijt wordt geregeld, pyjama is niet inbegrepen.
  Delen
 19. Het Marineterrein Amsterdam

  2017 uittip #18: het Marineterrein Amsterdam

  Plek voor innovatie aan de Kattenburgerstraat

  Het Marineterrein Amsterdam is sinds 2015 openbaar voor publiek. Het voormalige Marine Etablissement huist nu onder andere restaurant Homeland en de Scheepskameel. Maar ook innovatieve ondernemingen als de groene daken bouwers Smart Roof 2.0, de virtuele realiteit van VRbase en de schone lucht meters van Treewifi zijn hier te vinden. Meer weten over de projecten van het Marineterrein? Check hun website hier.

  Tijdens de Uitmarkt strijkt Amsterdam Fringe Festival neer op het Marineterrein met hun tijdelijke theaterfestival, spelen op het ABN AMRO Podium nieuwe talenten het figuurlijke dak eraf en zorgen de cabartiers in de Comedy Theatertent ervoor dat er wel genoeg gelachen wordt. Maar ook het Bankgiroloterij Museum Kwartier en de Theatermarkt zijn hier te vinden. Genoeg te beleven. Je hoeft het terrein bijna niet meer af. Bijna.
  Bekijken
  Delen
 20. Leren tekenen als Rembrandt

  2017 uittip #17: uitmarkt junior

  Leren tekenen als Rembrandt

  In de workshop 'Open Blik' in de ABN AMRO Dome (naast het ABN AMRO Podium) neemt de Hermitage Amsterdam je mee mee in de wereld van het kunst kijken. Schilderijen, tekeningen en beelden zijn net verhalen: als je kijkt met een open blik zie je opeens veel meer. Laat je tijdens de Uitmarkt inspireren door Flora, geschilderd door Rembrandt. Na de uitleg over hoe je kan kijken naar het schilderij, ga je zelf aan de slag door het maken van een tekening. Een leerzame workshop voor kleine en grote kunstliefhebbers.
  Delen
 21. Silent Disco

  2017 uittip #16: dans

  Dansen in de Stille Disco

  Koptelefoon op en gaan. Op het Marineterrein strijden de beste clubs van Amsterdam voor eeuwige roem in de Stille Disco. DJ's van de Melkweg, Panama, de Kring en de Sugar Factory staan lijnrecht tegenover elkaar in een muzikaal duel. Het publiek beslist welke club zich koning van de dansvloer mag noemen.
  Delen
 22. Moedt: Over de zoektocht van de man in deze tijd

  2017 uittip #15: cabaret

  Moedt door Marco Lopes: Over de zoektocht van de man

  Zijn we het als man even kwijt? Of stellen we ons een beetje aan? En hoe zit het met de jonge generatie en het geworstel met hun identiteit? En kan deze cabaretier zich nog meten met de jongere generatie? Veel vragen, maar Marco Lopes houdt het luchtig. Hij komt net terug van een retraite weekend en kan er voorlopig weer even tegen aan.

  Marco Lopes is cabaretier, theatermaker en acteur. Hij studeerde af in 2015 aan de Koningstheateracademie in Den Bosch met zijn voorstelling 'Saudade'. In 2015 won Lopes de juryprijs tijdens de Comedyhuis Comedy Competitie en in 2016 stond hij in de finale van het VARA Leids Cabaret Festival.
  Delen
 23. Deze drie tentoonstellingen moet je zien bij Mediamatic

  2017 UITTIP #14: overig

  Deze drie tentoonstellingen moet je zien bij Mediamatic

  Mediamatic zoekt het snijvlak op van kunst, design en wetenschap en huist in de glazen kassen naast Hannekes Boom. De openbare stadsbiotoop experimenteert met stadslandbouw, de oorsprong van de tosti, aquaponics en wat je allemaal kan doen met urine. Tijdens de Uitmarkt zijn hier drie tentoonstellingen te zien die je niet kunt missen:

  Cut the crap met Conny

  Designer Conny Groenewegen werkt samen met Fashion Machine (FAMA) aan een deken van verknipte fleece truien. Brei mee met dit enorme mode-kunstwerk dat langzaam de kassen toedekt en leer meer over verschillende breitechnieken, het recyclen van kleding en de invloed van wegwerpmode op jou en je omgeving.

  Spectrum Crops

  Fotosynthese is het proces in planten wat licht omzet in chemische energie. Het beïnvloedt de vorm, structuur en kleur van de plant. Maar wat gebeurt er als de plant alleen maar wordt blootgesteld aan één bepaalde kleur licht? Groene blaadjes absorberen een regenboog aan kleuren in de kassen van Diana Scherer’s Spectrum Crops. Hoe beïnvloeden verschillende golflengtes van licht de groei van kruiden, groenten en grassen?

  Twijfel zaaien

  Een levende infographic. Achter de kassen van Mediamatic staan dertig plantenbakken, elk met hun eigen levensvraag. Voel je je fundamenteel eenzaam? Doorbreek je taboes? Afgelopen zomer hebben verschillende Amsterdammers hier hun reacties geplant. Deze bloemzaadjes zijn nu uitgegroeid tot levende antwoorden. Zaai je eigen twijfels of bewonder die van anderen.
  Delen
 24. As the world Tsjechov

  2017 UITTIP #13: toneel

  As the world Tsjechov

  Het duo Yara Alink en Sander Plukaard (beter bekend als Alink & Plukaard) vermengt in As the world Tsjechov de werken van bekende schrijvers als Molière, Anton Tsjechov en Edward Albee met een gros aan eigentijdse scènes en anekdotes uit hun eigen leven. Want drama is tenslotte van alle tijden. Een intiem portet van twee zoekende, jonge mensen die overlopen van ambitie en idealen, maar tegelijkertijd de realiteit niet onder ogen durven komen.
  Delen
 25. Poetry Circle Nowhere: actualiteit in een mooie jurk

  2017 uittip #12: literatuur

  Poetry Circle Nowhere: actualiteit in een mooie jurk

  Het Kabinet van het Gesproken Woord is een salon, een club en een sociëteit in één, waarin via de kunst van het gesproken woord actuele thema’s bedicht, bezongen en besproken worden. Dit Kabinet is actualiteit met een mooie jurk aan en poëzie met een rauw randje.

  Met de humor en toegankelijkheid van variété in haar hoogtijdagen en de ballen en potentie van jazz toen zij nog rauw en van de straat was. Een huwelijk tussen artiesten uit verschillende nesten: tussen gelauwerde schrijvers en ondergrondse poetry slammers, tussen muzikanten en woordkunstenaars. Samen delen ze de liefde voor het gesproken en gezongen woord en een afkeer van hokjes en conventies.
  Delen
 26. Op reis met de Caravan

  2017 UITTIP #11: jazz, wereldmuziek

  Op reis met de Caravan

  Julian Schneemann & Friends gaan op reis met de Caravan. De jonge musici reizen van oost naar west. Door de wereld van klassiek, jazz en volksmuziek. De Syrische ud-virtuoze Jawa Manla, vioolfenomeen Emmy Storms, percussietovenaar Jeroen Batterink en pianist/componist Julian Schneemann spelen Arabische klanken en Ierse deuntjes, waarbij ze zich van grenzen niets aantrekken.
  Delen
 27. Het Muizenhuis

  2017 uittip #10: jeugd

  Het Muizenhuis

  Sam & Julia wonen in het Muizenhuis. Julia is SUPER nieuwsgierig en REUZE eigenwijs. Sam is SUPER verlegen en REUZE braaf. Ze zijn de allerbeste vrienden en delen alles samen. Theatermaker Mariska Simon trekt alle registers open en neemt jong en oud mee in het verhaal van muisjes Sam & Julia en hun bijzondere woonplek in het Muizenhuis.
  Delen
 28. Cinekid: Klein maar fijn/ Tiny Tales (3+)

  2017 UITTIP #9: film

  Cinekid: Klein maar fijn/ Tiny Tales (3+)

  Film kijken voor de kleintjes. Cinekid is net als voorgaande jaren onderdeel van de Uitmarkt Junior, met films voor kleine en grote kinderen. De Tiny Tales zijn verhalen voor de allerkleinsten. Hier bekijk je films over een eenzaam molletje en zijn regenworm, over een jongetje wat op zoek gaat naar zijn ontsnapte konijn en over een kleine schilder met grote dromen.

  Delen
 29. 7:triple moon - Nicole Beutler

  2017 Dans

  Drie vrouwen, drie generaties, één maan

  De voorstelling 7: Triple Moon van de Duits-Nederlandse choreograaf Nicole Beutler is een ode aan de vrouw. Op het toneel staan de 25-jarige Madelyn Bullard, de 33-jarige Marjolein Vogels en de 67-jarige Hlif Svavarsdottir. De danseressen laten in drie solo's de verschillende fases van het vrouw zijn zien: onverschrokken jeugd, moederschap en ouderdom. Dit in samenspel met de maan, die in alles op het toneel aanwezig is.
  Delen
 30. Opening 2

  2017 UITTIP #8: dans

  Méditerranée - Introdans

  Zuidelijke sferen, Latijns temperament, sensualiteit en levenslust: dat zijn de ingrediënten van Introdans' Méditerranée. Een programma bestaand uit creaties van de Spaanse choreografen Cayetano Soto, Jorge Pérez Martínez en Nacho Duato. Aardse, intuïtieve en gevoelsmatige dans, veelal voortvloeiend uit de muziek die hen inspireert.
  Delen
 31. Opening 4

  2017 UITTIP #7: pop

  Hireth

  Het Amsterdamse popduo Keri Vink en Robbert Suilen brengt meerstemmige zang, gitaren, loops en verhalen samen in één eclectisch geheel van elektronische en akoestische muziek. De voorliefde voor improvisatie van jazz, de gelaagdheid van elektronische muziek, het verhalende van folk en de energie van pop muziek vinden zich een weg terug in hun liedjes. Deze elementen zorgen ervoor dat geen optreden hetzelfde klinkt.

  Zaterdagmiddag speelt het duo in de Blue Note zaal van het Conservatorium.
  Delen
 32. Musical Sing A Long 1

  2017 UITTIP #6: musical, muziektheater

  Musical Sing A Long

  Volledig volgens traditie is de Musical Sing A Long de afsluitende act van de Uitmarkt. Dus voor alle musicalfanaten en meezingers – het is tijd om de keel te smeren en je klaar te maken voor een avond vol prachtige nummers uit de musicals van het nieuwe seizoen.
  Delen
 33. Pepijn Schoneveld 1

  2017 UITTIP #5: cabaret

  Pepijn Schoneveld

  Pepijn Schoneveld is acteur en cabaretier. In zijn voorstelling 'Stante Pede' geeft hij zijn visie op het 'nu'. Want alles moet nu, meteen, vandaag en zo snel mogelijk. Terwijl hij tegelijkertijd probeert in te zíjn in het nu. Daar is het namelijk veel leuker.
  Delen
 34. Opening 6

  2017 UITTIP #4: jazz, wereldmuziek

  Jazz Orchestra of the Concertgebouw & Berget Lewis

  Zaterdag zorgt Berget Lewis samen met het zeventienkoppige Jazz Orchestra of the Concertgebouw voor een swingend begin van de dag met de fijnste songs uit de soulgeschiedenis. Van vroeger, tot nu. Met muziek van James Brown, Aretha Franklin, Jackson 5 maar ook van Dangelo en Bruno Mars.
  Delen
 35. Opening 7

  2017 UITTIP #3: jeugd

  Uitmarkt Junior

  In en rond NEMO is het één groot feest, met theater- en dansvoorstellingen, workshops van Amsterdamse musea, films, musicals en muziekoptredens voor kinderen.

  Leer fotograferen als een echte fotograaf met FOAM, word een Hollandse meester net als Rembrandt met de tekenles van het Rijksmuseum of ga op ontdekkingstocht samen met het Amsterdam Museum.

  Glij naar het puntje van je stoel in de Theaterzaal van NEMO met onder andere Het Strijkkwartet van Meneer Sax en De Grote Reptielenshow. Of plof in een bioscoopstoel in de Filmzaal voor bijzondere kinderfilms van Eye Filmmuseum en Cinekid.

  Buiten drijft het Krakeling Podium met muziek van Dirk Scheele, de mooiste liedjes van de meiden van Het Kleine Theater en Buurman is weer terug, dit keer in de natuur.

  Nóg niet uitgekeken­? Op de informatiemarkt op de kade vind je alles wat je wil weten over de nieuwe jeugdvoorstellingen.
  Delen
 36. Musical Sing-a-Long

  2017 uittip #2: pop

  Opening Uitmarkt 2017!

  Jörgen Raymann trapt vrijdag 25 augustus het culturele seizoen af op het drijvende I amsterdam podium samen met de mannen van New Cool Collective. Een goedgevuld programma vol muziek, dans, theater en cabaret. Met muzikale gasten als mezzosopraan Tania Kross, de Haagse band DI-RECT, het Nederlands Dans Theater en rappers Dio en Idaly.  Zanger Boris sluit de avond af met muziek van zijn nieuwe plaat en blaast zo de funk nieuw leven in.
  Delen
 37. Opening 3

  2017 UITTIP #1: musical, muziektheater

  Amsterdam Fringe Festival

  Het Amsterdam Fringe Festival organiseert De Vrije Uitloop, het tofste theatrale kippenhok van de Uitmarkt. Hier zie je exclusieve voorproefjes van voorstellingen van Amsterdam Fringe, geeft Rake Klappen je ervan langs met een acrobatische theatershow en maken acts als Collectief Explosief, I’m With Stupid en DJ Charlie het onmogelijk om stil te blijven zitten.
  Delen