I Amsterdam

Tips & Nieuws

24 - 26 aug aug Amsterdam
Oosterdok
 1. The Dubbeez

  UITTIP #1: muziek

  The Dubbeez

  Deze zevenkoppige band weet reggae een nieuw jasje aan te trekken, waardoor het voelt alsof het nooit is weggeweest (is het ooit weggeweest?). The Dubbeez bewijst dat goede reggae tijdloos is.

  In het voorjaar van 2017 waren zij nog in Kingston, Jamaica om op het zonnige eiland hun debuutplaat op te nemen, deze zomer staan ze in de show van niemand minder dan Ziggy Marley (en nemen het voorprogramma voor hun rekening) én staan op het ABN Amro Podium op de Uitmarkt.

  Delen
 2. Cellokrijgers

  uittip #21: klassiek

  Cellokrijgers

  Hoe klinkt moed? Ken je de acht Cellokrijgers? Ze zijn soepel, sterk en vingervlug. Gewapend met cello en strijkstok trekken zij ten strijde en veroveren zij ieders hart.

  Een drieluik over stoer doen, winnen en verliezen, kwetsbaar zijn en de kracht van muziek. Een choreografisch concert met fysieke en hartstochtelijke muziek van Béla Bartók, Giovanni Sollima en Philip Glass, gespeeld door een vrolijke bende van cellisten. Mis ze niet, deze coproductie van Orkaan en Cello Octet Amsterdam, ze zijn te zien op de podiumkunsten-markt, het junior gedeelte, op het Marineterrein Amsterdam.

   

  Bekijken
  Delen
 3. Van der Laan & Woe

  uittip #19: cabaret

  Van der Laan & Woe

  De cabaretiers Van der Laan & Woe ken je waarschijnlijk van het televisieprogramma De Kwis. In dit tv-programma van Paul de Leeuw maakten Niels van der Laan en Jeroen Woe zeven jaar lang een liedje over de voorafgaande week. YouTube-hits als Pa pa paardenvlees en Samen op de scooter, maatschappelijk relevante nummers als In mijn pietenpak en het piemellied, muzikale hoogstandjes als Kan de microfoon aan en Badr Hari de musical. 

  Nu brengen Van der Laan & Woe (voorheen Geen Familie) deze hits voor één keer naar het theater. Een wervelend afscheidsconcert met de mooiste, grappigste en beste liedjes uit De Kwis. Op de Uitmarkt geven ze een klein voorproefje.

  Delen
 4. Lakshmi's pop noir

  uittip #20: pop

  Lakshmi's pop noir

  Singer-songwriter Lakshmi maakt pop met een donker randje; de 23 jarige muzikant mixt poëtische teksten en donkere violen met synths. Popkenners Eric Corton en Leo Blokhuis prezen haar ‘pop noir’. In  2017 verscheen haar gelijknamige debuutalbum, stond ze op verschillende podia en festivals en was ook te zien bij DWDD en De slimste mens.

  Komend seizoen duikt Lakshmi het theater in met de voorstelling ‘Adem’. In de show belicht de jonge zangeres hoe moderne vrouwen van in de twintig zich staande kunnen houden in de mannenwereld.

  ‘Adem’ gaat 7 november 2018 in première in De Kleine Komedie te Amsterdam. Voorafgaand aan de theatertour verschijnt in september het nieuwe album van Lakshmi. Kan je niet wachten? Laksmi licht al een klein tipje op tijdens de Uitmarkt.

   

  Bekijken
  Delen
 5. Guus Meeuwis

  UITTIP #17: HOOFDPODIUM

  Guus Meeuwis zorgt voor geluk

  Een koffer vol gouden platen, een recordaantal stadionconcerten én een nieuwe theatertour genaamd GELUK.

  Guus Meeuwis verzorgt op vrijdag 24 augustus de openingsshow van de Uitmarkt! Samen met de bigband New Cool Collective vertolkt hij het nummer ‘Je Staat Niet Alleen’. Ons geluk kan niet op.

  Delen
 6. Reindier

  uittip #16: pop

  Reindier

  Neem één deel pop, een eetlepel elektronica, een vleugje new wave, een grammetje glam en een scheut theater, even asymmetrisch schudden en voilà: een nieuw geluid. Melancholische zang, experimentele geluiden en confronterende teksten, dat is REINDIER. Vol overgave staat de driemansformatie op het podium: ze laten hun publiek lachen, genieten, nadenken, vergeten, snikken en soms even slikken. Stap in de wonderlijke wereld van REINDIER.

  Delen
 7. ABN AMRO

  uittip #18: pop

  ABN AMRO

  ABN AMRO laat talent groeien op de Uitmarkt. 

  ABN AMRO en cultuur gaan al lang en goed samen. ABN AMRO wil investeren in de toekomst, maatschappelijk betrokken zijn en mensen ondersteunen die iets willen bereiken. De reden om hoofdpartner van Uitmarkt te zijn en talent (letterlijk) een podium te bieden.

  Tweeëntwintig talenten zijn de afgelopen maanden gecoacht door Karin Bloemen, Lucas & Arthur Jussen en de docenten van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Nu zijn ze er klaar voor. Deze tweeëntwintig talenten treden zondagmiddag  om 17.30 uur op op het ABN AMRO podium. Kom kijken en juich het talent toe!

  Delen
 8. éénvijfvijf: huilen in je helm

  uittip #15(5): dans

  éénvijfvijf: huilen in je helm

  Is ‘Motors’ nou een theatervoorstelling, een breakdance-show of iets met motoren op het podium? Of gaat het om een groep vrienden die alles altijd samen doen en stiekem ook nog een eigen identiteit hebben? Dikke boeie eigenlijk, want als je maar hard genoeg gas geeft, hoort niemand je huilen in je helm.

  De mannen van 155 (eenvijfvijf) maken voorstellingen vanuit hun niet te stoppen fascinatie voor de wereld waarin zij (en wij) leven en bewegen. In ‘Motors’ combineren ze hun grote liefdes op één podium: motoren en dans.

   

  Delen
 9. Uitmarkt Junior 1

  uittip #14: voor de (aller)kleinsten

  Uitmarkt Junior

  Luchtdirigeren, museumgids worden of mini-matzetaartjes maken? Het kan dit jaar allemaal op de Uitmarkt Junior.

  Maak een klassiek stilleven, of juist een bewegende Cinekid leeuw. Zing en dans mee met Trapperdetrap, of kijk bijzondere Cinekid kinderfilms in het auditorium van NEMO. Op het Krakeling podium zie je voorstellingen als Jazz Duzz, De Grote Paddenstoel en Woezel en Pip.

  Volg een toneel- of dansworkshop, ga op ontdekkingstocht door de Joodse cultuur (en maak mini-matzetaartjes) of wordt opgeleid tot een echte museumgids. In de Instrumententuin maken de kleintjes kennis met het geluid van klassiek instrumenten en mogen deze zelf ook laten klinken. Of kies je toch voor een cursus luchtdirigeren van Het Concertgebouw?

  Nóg niet uitgekeken­? Op de informatiemarkt op de voorwerf van het Marineterrein vind je alles wat je wilt weten over de nieuwe jeugdvoorstellingen. Bovendien zijn NEMO, het Scheepvaartmuseum en ARCAM het hele Uitmarkt-weekend gratis toegankelijk. Het volledige Uitmarkt Junior programma staat begin augustus op de website, maar bekijk nu vast de exclusieve previews van onze junior reporters: Micky, Liv, Joy en Chloë.

  Delen
 10. Automatische concepten 3

  uittip #13: muziek

  Tom Tukker

  Inderdaad, dezelfde naam als die gast uit Family Guy, maar straks net zo beroemd. Tom Tukker maakt licht droevige pianoliedjes waar je meteen je knapzak van wil pakken om de wijde wereld in te trekken. Zijn nieuwe EP ‘Rain is Gone’ schreef hij in IJsland, waar ook de clip voor de gelijknamige single werd opgenomen. 3fm doopte de zanger al tot 3fm talent en deze zomer staat hij op verschillende (festival)podia.

   

  Delen
 11. Automatische concepten 2

  UITTIP #12: Cabaret

  Daniëlle Schel ziet een Patroon

  Cabaretier Daniëlle Schel won in 2017 de publieksprijs op het Amsterdams Kleinkunst Festival. Ook de jury was onder de indruk en bekroonde haar met zilver. Toch is Schel er zelf nog niet helemaal uit in haar nieuwe show ‘Patroon’:

  “Wat sta ik hier te doen?! …En waarom zeg ik dit hardop?”

  Met ons goeie gedrag dansen we ons uit de naad op de hangende plaat des levens. In Patroon tilt Daniëlle de naald op en brengt op eigen wijze een kleurrijk verhaal over vastlopen en uitbreken. Wat heb je aan de wijde wereld als je schoenen knellen? Een avond vol stuntelende karakters, originele scènes en stuwende kleinkunstliedjes.

  Delen
 12. Clean Pete

  UITTIP #11: muziek

  Clean Pete

  Clean Pete bestaan uit de tweelingzusjes Loes en Renee, een-eiige of twee-eiige, daar zijn ze nog niet helemaal uit (los van Matthijs van Nieuwkerk maakt niemand zich daar druk over), maar samen maken ze liedjes die je doen blozen.

  Clean Peter schreef een aantal moderne meedansers met surf-riffs en drumfills, liedjes over ijdelheid en viespeuken, luie dagen en jongens-nijd.

   

  Delen
 13. Automatische concepten

  UITTIP #10: Cabaret

  Gestampte Meisjes: BALLEN 2.0

  De Gestampte Meisjes kunnen maar niet genoeg krijgen van BALLEN. En dus komt er een nieuwe show, met nog meer BALLEN dus. BALLEN 2.0.

  De Gestampte Meisjes vinden dat het weer tijd is om de man op een voetstuk te zetten. Want door al die sterke onafhankelijke vrouwen is het niet gek dat de man steeds onzekerder wordt. Als #metoo aan de orde van de dag is en je bij alles wat je zegt bang bent dat je aan het mansplainen bent, dan ga je ook op je tenen lopen. De klassieke rolverdeling verdwijnt doordat vrouwen denken dat ze alles zelf moeten kunnen, en de man hierdoor minder nodig is. Met als gevolg: de onzekere man. Laten deze meisjes daar nou wel raad mee weten.

  Delen
 14. Amsterdam Fringe Festival 1

  UITTIP #9: VRIJE UITLOOP

  Fringe Festival

  Het Amsterdam Fringe Festival organiseert De Vrije Uitloop, het tofste theatrale kippenhok van de Uitmarkt. Dit is dé sport waar jonge, onconventionele makers hun creatieve ei kwijt kunnen en je al chillend op het gras of aan het water hun kunsten kunt aanschouwen. Hier zie je exclusieve voorproefjes van voorstellingen van Amsterdam Fringe, geheime dakconcerten, rollende stijldansers, semi-religieuze explosies, een (eco) roze fontein en balancerende acrobaten on water.

  Delen
 15. Kita Menari

  UITTIP #8: MUZIEK

  Kita Menari

  Eh, wat? Kita Menari (‘we dansen’ in het Maleis), het alterego van Micha de Jonge en band. Tropische, dansbare indiepopsongs op zijn best. De Wereld Draait Door was fan, net als Giel Beelen, 3fm en Radio 2. In februari stonden ze in een uitverkocht Paradiso, deze zomer op de Uitmarkt.

  Delen
 16. Alaska Pollock

  UITTIP #7: MUZIEK

  Alaska Pollock

  Ronkende bas-synths, jankende gitaren en strakke beats. Met deze ingrediënten creëert de Amsterdamse band Alaska Pollock rond muzikant/producer Jelte de Vries een excentriek, meeslepend geluid. Voor de nieuwste single “Read Between The Lines” werkte twee animatoren samen met de band zes maanden aan een videoclip. Het resultaat: een stad die volledig op zijn kop wordt gezet door kartonnen wezens…

  Nieuwsgierig geworden? Deze mannen staan op het Sena Performers Stage van ABN AMRO tijdens de #uitmarkt2018

  Delen
 17. ACRAM

  UITTIP #6: MUSEA

  ARCAM: modellen en bouwputten

  In het Architectuurcentrum Amsterdam is tijdens de Uitmarkt de tentoonstelling ‘Modellenbureau’ te zien. Hier vind je de de mooiste maquettes van nieuwe Amsterdamse gebouwen. Met deze tentoonstelling wil Architectuurcentrum Amsterdam niet de grote stedenbouwkundige opgaven of vraagstukken centraal stellen, maar juist aandacht schenken aan de kleinschalige projecten die onze stad vormen.

  Daarnaast is er een kleine expositie van Ton Leenarts. Hij legde de aanbouw van de Noord/Zuidlijn vast op doek.

  Delen
 18. Woolf: folkpop met melancholisch randje

  UITTIP #5: muziek

  Woolf: folkpop met melancholisch randje

  Het Nederlandse trio Woolf Music bestaande uit Marieke Smit, Mylène Berghs en Ellen Tackenkamp speelt folkpop met een melancholisch jazzrandje. Straks te zien op podia door het hele land, deze zomer al op de Uitmarkt. In oktober kwam hun eerste single ‘Again’uit, gevolgd door de nummers ‘It Wouldn’t Hurt’, ‘Too Close’ en ‘Flaws and All’.

  Delen
 19. MAN II CO bewegingstheater

  UITTIP #4: theater

  MAN II CO bewegingstheater

  De dames van MAN II CO zijn weer van de (feest)partij deze Uitmarkt. Vorig jaar met huilende confetti en discoballen, dit jaar gaan de vijf op zoek naar de belichaming van macht in hun nieuwe voorstelling “The winner takes it all’:

  Delen
 20. Tommie Christiaan

  UITTIP #3: muziek

  Tommie Christiaan

  Tommie Christiaan werd bekend door zijn hoofdrol in de musical Zorro en het voorafgaande televisieprogramma ‘Op zoek naar Zorro’. Daarnaast was hij te zien in de musicals Grease en Hair, staat dit seizoen als Emilio Estefan op het podium in de musical ‘On Your Feet!’ en vertolkte de rol van Jezus in het live-spektakel ‘The Passion’. Begin dit jaar liet hij zich van een andere kant zien en bracht zijn debuut-EP  uit die wordt gevolgd door de solo-theatertour ‘In een ander licht’  in het najaar. Kun je niet zo lang wachten? Een voorproefje hiervan is al te horen tijdens de Uitmarkt.

   

   

  Delen
 21. Yentl & De Boer

  UITTIP #2: CABARET

  Yentl & De Boer

  Yentl & De Boer zijn terug in de theaters, en hoe. Nieuwe sketches, nieuwe liedjes en een beetje magie. Want wanneer maak je nou echt iets bijzonders mee? Dat er écht iets uitzonderlijks gebeurt? Zo’n moment, dat alles samenkomt, de optelsom meer is dan de delen…

  Je schenkt jezelf nog een glas rode wijn in, morst op het kleed en stoot je elleboog. Je wil nou eindelijk wel iets meemaken. Iets, dat je even optilt boven het alledaagse. Noem het Magie.

   

  Delen
 22. Voor de pers 37

  Uitmarkt presenteert cultuuraanbod nieuwe seizoen opnieuw op Oosterdok

  De Uitmarkt vindt evenals vorig jaar plaats rond het Oosterdok en het Marineterrein Amsterdam. Traditiegetrouw in het laatste weekend van augustus, dit jaar van vrijdag 24 tot en met zondag 26 augustus. Gedurende deze drie dagen zijn er op zo’n 25 podia circa 300 optredens te bewonderen, met op zondagavond de populaire Musical Sing a Long als afsluiter.

  Voor de pers 12

  Al het goede van vorig jaar plus meer

  De Uitmarkt vormt de start van het culturele seizoen. Het laat bezoekers proeven van het diverse culturele aanbod dat Nederland te bieden heeft. Door het succes van de afgelopen editie heeft Stichting Uitmarkt ervoor gekozen om de Uitmarkt 2018 wederom op en rond het Oosterdok te laten plaatsvinden. Met toegang tot onder andere het Scheepvaartmuseum, NEMO Science Museum en het Marineterrein Amsterdam heeft deze locatie de bezoeker veel variatie te bieden. Meer nog dan vorig jaar, door de uitbreiding met een extra stuk terrein. Het Scheepvaartmuseum vormt opnieuw het prachtige decor van het hoofdpodium.

  ‘Bezoekers hebben vorig jaar enthousiast gereageerd op de nieuwe locatie. Dit in combinatie met de goede infrastructurele voorzieningen, was het voor ons reden genoeg om dit gebied opnieuw in te richten voor de 41ste editie van de Uitmarkt’, zegt Jan de Rooij, voorzitter Stichting Uitmarkt.

  Cultuur in al haar diversiteit

  Bezoekers van de Uitmarkt krijgen een gratis voorproefje van wat er in het seizoen 2018-2019 in de theaters, musea en concertzalen te beleven is. Artiesten vanuit het hele land en van verschillende genres zijn aanwezig. Naast de gevestigde orde is er ook volop ruimte voor nieuwkomers. Bijvoorbeeld in de Remix Area waar urban talent uit de verschillende Amsterdamse stadsdelen zich presenteren of de jonge theatermakers op het Fringe podium.

   

  Delen