I Amsterdam

Tips & Nieuws

23 - 25 aug Amsterdam
Museumplein & Leidseplein
 1. Musical Sing A Long 2

  uittip #3: musical

  Musical Sing A Long

  Volledig volgens traditie is de Musical Sing A Long de afsluitende act van de Uitmarkt 2019. Dus voor alle musicalfanaten en meezingers – het is tijd om de keel te smeren en je klaar te maken voor een avond vol prachtige nummers uit de musicals van het nieuwe seizoen.

  Bekijken
  Delen
 2. Dans! 1

  uittip #18: dans

  Dans!

  Een spannende danssolo in de lucht, een wonderlijke ratrace, of een voetballende danser. Dit zie je allemaal op de Uitmarkt. Jonge makers en gerenommeerde gezelschappen, zoals Introdans, Conny Janssen Danst, Nicole Beutler Projects en ICK Amsterdam laten je zien (en voelen) wat er komend seizoen allemaal op het programma staat.

  Op zaterdag 24 augustus zijn er bijzondere vlakke vloervoorstellingen te zien van jong talent en succesvolle makers in Theater Bellevue. Van bewegingstheater tot circus; deze makers onderzoeken de grenzen van dans.

  Aan het Leidseplein in Internationaal Theater Amsterdam zijn o.a. Introdans, ICK Amsterdam en Nicole Beutler Projects te bewonderen op zondag 25 augustus.

  Het Summerdance Festival treedt dit jaar buiten de grenzen van het podium en duikt tijdens de Uitmarkt op wanneer je het niet verwacht…

  Delen
 3. Gershwin Bonev

  uittip #17: Vondel CS

  Gershwin Bonevacia

  Gershwin Bonevacia is stadsdichter van Amsterdam en staat tijdens de Uitmarkt in het Vondel CS én in de Balie. Dubbelfeest. Presentatrice Dzifa Kusenuh sprak met hem af voor een wandeling door het Vondelpark en vroeg hem naar zijn liefde voor Harry Potter, dichtgeheimen en Uitmarkttips.

  Delen
 4. voor de kleine cultuurhappers

  uittip #15: uitmarkt junior

  voor de kleine cultuurhappers

  Luchtdirigeren, boef worden of beatboxen op Mozart? Het kan dit jaar allemaal op de Uitmarkt Junior.

  Zing mee met de liedjes van Dirk Scheele, leer luchtdirigeren van de dirigent van het Concertgebouw en doe mee met een hiphopworkshop van topchoreograaf Dalton Jansen. Of wil je toch liever Anna Woltz horen voorlezen uit haar laatste boek? Tijdens de Uitmarkt Junior is er voor een boordevol programma voor kleine cultuurhappers met grote honger. Kruip in de huid van boeven tijdens de boevenmasterclass voor kleuters, maak beatbox aria’s rondom Mozart’s De Toverfluit of doe een snelcursus theatraal kickboksen.

  Nóg niet uitgekeken? Bij de Uitmarkt Junior vind je alles wat je wil weten over het nieuwe culturele seizoen vol mooie, ontroerende en verrassende voorstellingen voor jong publiek. Hou de website in de gaten voor het volledige  programma!

  Delen
 5. Innovatief Noord-Holland

  uittip #16: Noord-Holland Paviljoen

  Innovatief Noord-Holland

  Noord-Holland was in de Gouden Eeuw het middelpunt van innovaties. Amsterdam ontpopte zich tot een bloeiende handelsstad, de ambachten in de Zaanstreek groeiden uit tot een ware industrie en de Beemster werd ingepolderd door 43 molens. Skip meer dan 4oo jaar en in de provincie Noord-Holland zijn nog altijd veel innovaties te vinden. Of het nu gaat om windmolenparken, smart mobility of recreatie binnen en buiten de stad, in Noord-Holland wordt hier hard aan gewerkt.

  Kom langs bij het paviljoen op het Museumplein en ontdek meer over innovatie toen en nu. Test je eigen kennis in de Gouden Eeuw quiz of luister naar muziek uit die tijd.

  Foto: OORgineel
  Delen
 6. Chris Hinze

  uittip #14: wereldmuziek

  Chris Hinze

  Incredible India neemt je mee naar de onbekende en kleurrijke wereld van 1.5 miljard Indiërs. Van overvolle steden tot de prachtige stranden, van de glamour van Bollywood tot de jungle in het noorden.

  Chris Hinze, fluitist, componist en reiziger maakt ieder jaar aan de hand van zijn reizen een groot theater soloconcert. Dit jaar is dat “Incredible India”. Een unieke mix van indrukwekkende videobeelden, live-muziek van Chris Hinze en zijn persoonlijke verhalen en anekdotes. Dit alles samengesmeed tot één voorstelling vol reisimpressies en muziek.

   

  Delen
 7. yvonne van den eerenbeemt

  uittip #13: cabaret

  Yvonne van den Eerenbeemt is bronstig

  Als BRONST een natuurdocumentaire was, dan vertolkte Yvonne van den Eerenbeemt de rol van paradijsvogel. En paradijsvogels maken rare sprongen, zeker als ze zich willen voortplanten. BRONST gaat over dierlijke driften. Over de beestachtigheid die onder onze deftige dasjes schuilgaat. BRONST is een vileine paringsdans met het leven. Een race tegen de biologische klok. Met wanhopige betogen, fluwelen liedjes en weinig tact. Want uiteindelijk is het eten of gegeten worden.

   

   

   

  Delen
 8. Automatische concepten 5

  uittip #12: literatuur

  De Literaire Volkszanger

  Bert Wabbe is Literair Volkszanger en een bijzondere verschijning met zijn crème-kleurige pakken en dikke bos krullen. Deze zomer maakt hij op het Uitmarkt podium knallers van meezingers van bekende Nederlandse gedichten als ‘Woningloze’ van J. Slauerhoff en ‘De Moeder De Vrouw’ van Martinus Nijhoff.

  Alvast even oefenen? Dat kan, met deze karaokeversie van ‘Herinneringen aan Holland van Hendrik Marsman’:

  Delen
 9. Automatische concepten 4

  uittip #11: muziek

  Concept M

  Eerst was er een boek, nu de soundtrack. Op M geeft Aafke Romeijn een rondleiding in liedjes door de wereld van haar debuutroman M. Het is een alternatieve versie van Nederland, waarin een meisje door een mysterieuze ziekte haar kleur verliest. Vastberaden de ziekte uit te roeien besluit ze een radicale daad te stellen. M waaiert genadeloos uit: van een piano tot orkest, van kleine bekentenissen tot donkere electro, van hiphop tot fuga.

  Delen
 10. Op reis met de Caravan 1

  uittip #10: jazz

  Op reis met de Caravan

  Julian Schneemann & Friends is sinds 2017 op reis met de Caravan. De jonge musici reizen van oost naar west. Door de wereld van klassiek, jazz en volksmuziek. De Syrische ud-virtuoze Jawa Manla, vioolfenomeen Emmy Storms, percussietovenaar Jeroen Batterink en pianist/componist Julian Schneemann spelen Arabische klanken en Ierse deuntjes, waarbij ze zich van grenzen niets aantrekken.

  In 2019 sluiten drie geweldige zangers zich aan bij de karavaan: Wasim Arslan uit Syrië, de Indiaas/Nederlandse Madhu Lalbahadoersing en Shishani Vranckx met Namibische voorouders. In Ode to Tomorrow brengen ze samen een ode aan de dag van morgen.

  Delen
 11. Tranen met tuiten met Yentl & de Boer

  uittip #9: cabaret

  Yentl & de Boer: tranen met tuiten

  Na succesvolle voorstellingen zijn Yentl en Schieman en Christine de Boer terug met een volgende stap in de YENTL EN DE BOER-saga: de nieuwe muzikale cabaretvoorstelling ‘Lacrimosa’.  Dat betekent zoiets als ‘Tranendal’. Een dieptrieste titel dus. Maar ja, zonder tranen geen leven. Luidkeels zingend over straat gaan, bestaat niet zonder de schorre keel van de volgende dag. Je kunt niet als een Tarzan door de jungle slingeren zonder er een oksel vol bloedzuigers aan over te houden. De derde voorstelling van Yentl en de Boer is een ode aan de treurige kanten van ons mens-zijn. Kun je niet wachten? Een voorproefje van deze voorstelling is te zien tijdens de Uitmarkt.

  Delen
 12. Woolf

  uittip #8: pop

  Woolf: folkpop met een melancholisch randje

  Vaste prik op de Uitmarkt: het Nederlandse trio Woolf Music. Marieke Smit, Mylène Berghs en Ellen Tackenkamp spelen folkpop met een melancholisch jazzrandje. Het was een tijdje stil rondom de band. Ellen Tackenkamp bracht een soloplaat uit in de tussentijd, maar op hun Facebook-pagina wordt al gehint naar nieuwe, gezamenlijke nummers. Tot die tijd kunnen we nog even door op liedjes als ‘Again’ en ‘It Wouldn’t Hurt’.

   

  Delen
 13. Gruppo Sportivo 4

  uittip #6: theater

  Boys won't be boys

  Rikkert van Huisstede is opzoek naar lieve jongens. Jongens die wellicht niet aan het mannelijkheidsideaal voldoen.

  Maar is er in tijden van #metoo, homofobie, seksisme, racisme en geweld niet juist behoefde aan deze mannen? Mannen die laten zien dat het ook anders kan.

  In ‘Boys won’t be boys’ onderzoekt een groep diverse, eigenzinnige kunstenaars een nieuw en veelzijdig beeld van mannelijkheid om zo een nieuwe beweging te vormen. Doe je mee?

   

   

  Delen
 14. Man II Co TRat Race

  uittip #7: dans

  MAN II CO: Rat Race Runway

  De dames van MAN II CO zijn weer van de (feest)partij deze Uitmarkt. Na huilen met confetti, discoballen en winnaars, gaan de vijf dit jaar nog een stapje verder.

  Het collectief is in de spelshow Rat Race Runway beland. Ontsnappen aan het spel is onmogelijk en de quizmaster ontbreekt. In deze groteske competitie zetten de -aan elkaar gewaagde- deelnemers alles op alles om de ander te overtreffen.

  MAN || CO stelt zich de vraag: Hoe gaan mensen om met druk en verwachting? De dansers laten in Rat Race Runway zien hoe sociale druk zich opbouwt en waar deze toe leidt. Hoe houden de vijf millennials zich staande in deze voortdurende strijd?

  Delen
 15. Marcel Harteveld

  uittip #5: cabaret

  Marcel Harteveld: "Weet ik veel"

  Je kunt ‘m kennen als een van het duo Harteveld & Fretz, of omdat je Soldaat van Oranje – De Musical hebt gezien. Ook speelde hij in Danni Lowinski en SpangaS en bovendien was hij kandidaat bij De Beste Singer-songwriter van Nederland.

  Het komend seizoen werkt hij aan nieuwe liedjes, nieuwe verhalen, nieuwe grappen…op weg naar een nieuwe avondvullende voorstelling voor het najaar.

  Wat het gaat worden? Marcel Harteveld: “Weet ik veel.”

  Delen
 16. Grupo Sportivo - Introdans

  uittip #4: dans

  Grupo Sportivo: de sportieve dansvoorstelling van Introdans

  Soms lijkt het net alsof voetballers een dansje doen op het veld. Alsof turners een beat in hun hoofd horen wanneer ze op de evenwichtsbalk staan.

  In de nieuwe familievoorstelling GRUPO SPORTIVO laat Introdans zich inspireren door de sport. Mooie, gekke, grappige, betoverende choreografieën voor alle leeftijden. Voetbal, turnen, acrobatiek, het komt allemaal aan bod in deze voorstelling. Met bijdragen van choreografen Daniel Ezralow, Conny Janssen, Fernando Melo, Jorge Pérez Martínez en Roberto Scafati.

  De titel GRUPO SPORTIVO is een knipoog naar de Nederlandse popband Gruppo Sportivo uit de jaren zeventig, die nu een comeback beleeft.

  Delen
 17. Fringe Festival 1

  UITTIP #2: Fringe

  Fringe X Uitmarkt: The pink X marks the spot

  Kom speuren naar nieuw talent bij Fringe X Uitmarkt, the pink X marks the spot! Een belevenis waar de “X” zal staan voor de verbinding tussen de maker en het publiek, de cross-over van verschillende stijlen, het ontdekken van het onbekende en – niet te vergeten – het kusje.

  Laat je ontvoeren naar onze roze wereld waar het experiment de ruimte krijgt. Zoek de spotlight op, kijk of doe mee. Verwacht duo’s in bijzondere pakjes, meisjes en demonen (soms is dat hetzelfde) en ga langs bij de Fringe dokter voor kunst op doktersrecept. Laat je verrassen door roze konijnen of acts met bananen. Bij de X/ EX installatie kun je een kaartje sturen naar je lover of je ex met dat wat je nooit hebt durven zeggen. En vergeet vooral niet om op zaterdag en zondag om zes uur klaar te staan bij de vijver voor een bijzondere dans.

   

  Delen
 18. Technocabaret vol dikke beats en harde grappen

  uittip #1: cabaret

  Technocabaret vol dikke beats en harde grappen

  Matroesjka is hét technocabaretduo van Nederland.  Technocabaret? Ja zeker, dikke beats met harde grappen. Lisa Loeb en Janneke Rinzema zappen moeiteloos van typetje naar typetje in vlijmscherpe sketches en zingen onderweg de longen uit hun lijf. Volgend seizoen staan ze in de theaters met hun show ‘Brainwash’: over een mentale breakdowns, in je bubbel zitten en snackbartussendoortjes.  Tijdens de Uitmarkt lichten ze al een klein tipje van de sluier.

  Delen
 19. Museumplein & Leidseplein podium voor Uitmarkt 2019

  Uitmarkt 2019

  Museumplein & Leidseplein podium voor Uitmarkt 2019

  Amsterdam, 28 maart 2019 – Met de opening van het RCO House – thuisbasis van het Koninklijk Concertgebouworkest – 350 Jaar Rembrandt en met 125 jaar Stedelijk Museum en het Mahlerfestival in het vooruitzicht geven Museumplein en Leidseplein podium aan de opening van het nationale Culturele Seizoen 2019.

  Het Museumplein wordt cultureel hart voor de 42ste-editie van de Uitmarkt. De vele culturele instellingen op en rondom het Museumplein en Leidseplein geven in het laatste weekeinde van augustus podium aan een veelzijdig, kleurrijk en divers cultureel programma. Tijdens het driedaagse cultuurevenement, 23- 25 augustus, krijgen bezoekers een uitgebreid voorproefje van alles dat op de culturele agenda staat voor het nieuwe seizoen. Veel aandacht is er voor nieuw talent en diversiteit. Cultuur is voor iedereen en is ook terug te zien in de programmering.

  “De culturele instellingen aan en om het Museumplein en Leidseplein zijn maximaal uitgerust om dit jaarlijks terugkerende grote evenement te ondersteunen. En dan is het ook nog zo dat grootse jubilea worden gevierd zoals 350 jaar Rembrandt, 125 jaar Stedelijk Museum Amsterdam en Mahler 2020. Dat maakt de twee pleinen goede locaties voor de 42ste editie.”, zegt Jan de  Rooij, bestuursvoorzitter Stichting Uitmarkt.

  Over de Uitmarkt
  De Uitmarkt biedt een laagdrempelig inspirerend platform voor iedereen die kennis wil maken met alles wat het nieuwe culturele seizoen te bieden heeft. Het is een gratis toegankelijk evenement met honderden voorproefjes in alle genres van het rijke culturele aanbod. De Uitmarkt wordt financieel mede mogelijk gemaakt door BankGiro Loterij, Port of Amsterdam, Gemeente Amsterdam en
  Provincie Noord-Holland. Het programma wordt in de komende maanden bekend gemaakt via de website.

  Persbericht: 28 maart 2019

   

  Delen
 20. Voor de pers 69

  Uitmarkt 2018

  Uitmarkt 2018 trekt bijna 400.000 bezoekers

  Delen
Cookie toestemming
We gebruiken cookies op onze website. Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met onze voorwaarden, zoals opgenomen in ons cookiebeleid.
Instellingen aanpassen
Functionele cookies: deze cookies zijn nodig voor een goed werkende website
Analytische cookies: deze cookies worden gebruikt om bezoekers de best mogelijke ervaring te geven op onze websites
Marketing cookies: deze cookies worden gebruikt om onze bezoekers relevante marketing informatie te tonen