I Amsterdam

Tips & Nieuws

 1. Gerson Main 1

  uittip #25: pop

  Gerson Main (verdient zijn eigen mainstage)

  Deze goedgemutste zanger noemt zichzelf wel de slechtste singer-songwriter van Nederland, of de koning van de camping. Gerson Main speelde jarenlang in de backing band van onder andere Dio, Akwasi, Typhoon en Sarah Jane. Het nummer ‘Dorst’ wat hij voor Akwasi schreef werd een enorme hit werd en hij verscheen in het programma ‘De beste singer-songwriter van Nederland’. Sindsdien gaat het hard. Een reclamespotje hier, een plaat daar. Festivals en optredens door het hele land. Hij zit niet stil.

  Of zoals hij het zelf verwoord: “Ik ben ruim de helft van mijn leven naarstig op zoek geweest naar dat ene liedje. Onlangs kwam ik erachter dat je die zelf moet schrijven..” Gelukkig staat hij niet één maar twéé keer op een podium deze Uitmarkt. Deze man mag je niet over het hoofd zien.

  Bekijken
  Delen
 2. Museumplein & Leidseplein podium voor Uitmarkt 2019

  Uitmarkt 2019

  Museumplein & Leidseplein podium voor Uitmarkt 2019

  Amsterdam, 28 maart 2019 – Met de opening van het RCO House – thuisbasis van het Koninklijk Concertgebouworkest – 350 Jaar Rembrandt en met 125 jaar Stedelijk Museum en het Mahlerfestival in het vooruitzicht geven Museumplein en Leidseplein podium aan de opening van het nationale Culturele Seizoen 2019.

  Het Museumplein wordt cultureel hart voor de 42ste-editie van de Uitmarkt. De vele culturele instellingen op en rondom het Museumplein en Leidseplein geven in het laatste weekeinde van augustus podium aan een veelzijdig, kleurrijk en divers cultureel programma. Tijdens het driedaagse cultuurevenement, 23- 25 augustus, krijgen bezoekers een uitgebreid voorproefje van alles dat op de culturele agenda staat voor het nieuwe seizoen. Veel aandacht is er voor nieuw talent en diversiteit. Cultuur is voor iedereen en is ook terug te zien in de programmering.

  “De culturele instellingen aan en om het Museumplein en Leidseplein zijn maximaal uitgerust om dit jaarlijks terugkerende grote evenement te ondersteunen. En dan is het ook nog zo dat grootse jubilea worden gevierd zoals 350 jaar Rembrandt, 125 jaar Stedelijk Museum Amsterdam en Mahler 2020. Dat maakt de twee pleinen goede locaties voor de 42ste editie.”, zegt Jan de  Rooij, bestuursvoorzitter Stichting Uitmarkt.

  Over de Uitmarkt
  De Uitmarkt biedt een laagdrempelig inspirerend platform voor iedereen die kennis wil maken met alles wat het nieuwe culturele seizoen te bieden heeft. Het is een gratis toegankelijk evenement met honderden voorproefjes in alle genres van het rijke culturele aanbod. De Uitmarkt wordt financieel mede mogelijk gemaakt door BankGiro Loterij, Port of Amsterdam, Gemeente Amsterdam en
  Provincie Noord-Holland. Het programma wordt in de komende maanden bekend gemaakt via de website.

  Persbericht: 28 maart 2019

   

  Delen
 3. Voor de pers 69

  Uitmarkt 2018

  Ondanks het slechte weer, succesvolle Uitmarkt 2018 met bijna 400.000 bezoekers

  Uitmarkt 2018 trekt bijna 400.000 bezoekers

  Ondanks de uitdagende weersomstandigheden trok de 41ste editie van de Uitmarkt dit weekend toch bijna 400.000 mensen naar het Oosterdok en het Marineterrein Amsterdam. De bezoekers genoten van gratis optredens van zo’n 2.000 artiesten op meer dan 25 podia en van presentaties van circa 150 culturele instellingen uit het hele land.

  Zaterdag overdag bezochten de Uitmarktbezoekers vooral voorstellingen en programma’s op de binnenpodia. Zodra de zon doorbrak werden ook de buitenpodia en de verschillende informatiemarkten enthousiast bezocht. De bezoekers genoten van een selectie uit het nieuwe landelijke culturele seizoen met muziek, dans, literatuur, toneel, cabaret, tentoonstellingen en lezingen. Een bijzonder podium dit jaar was het 50 jaar Bijlmer podium, ter gelegenheid van het 50 jarig bestaan van de Bijlmer, met een urban programma Amsterdam Zuidoost.

  Uitmarkt op televisie en website

  De Uitmarkt was vanuit huis te volgen via de verschillende uitzendingen verzorgd door de omroepen NTR, AVRO/TROS en AT5/NH Media. De tv-programmering van de lokale en nationale zenders werd door ruim 2 miljoen mensen bekeken. De Uitmarkt was ook online te volgen. In de aanloop naar dit weekeinde bezochten in augustus meer dan 100.000 bezoekers de website Uitmarkt.nl. Twee keer zo veel als vorig jaar. Dit weekeinde werd het programma online dagelijks door meer dan 30.000 mensen geraadpleegd. De Uitmarkt was ook te volgen via #Uitmarkt2018, op Facebook en Twitter.

  Programma

  Het weekend begon vrijdag met de druk bezochte ABN AMRO Uitmarkt Business dag. Aansluitend was de Uitmarkt openingsshow met onder andere Guus Meeuwis, Van der Laan & Woe en Broederliefde. De opening was live op televisie te volgen. Populair waren de optredens van Diggy Dex en Gerson Main. Veel belangstelling was er ook voor dansers van Introdans die de regen trotseerden. Via de informatiepunten vonden duizenden bezoekers hun weg door het enorme culturele aanbod veelal met programma en plattegrond bij de hand. De Uitmarkt wordt vanavond afgesloten met de inmiddels traditionele Musical Sing-a-Long, met optredens van onder andere de cast van All Stars en Evita.

  Locatie

  Het Uitmarktterrein op het Oosterdok en Marineterrein Amsterdam bood een prachtig uitzicht over het water. De route meanderde langs alle grote en kleine podia en de verschillende informatiemarkten. NEMO Science Museum, het Scheepvaartmuseum, ARCAM en Mediamatic waren het hele Uitmarkt-weekend gratis toegankelijk. Waar de Uitmarkt volgend jaar plaatsvindt is nog niet bekend. Daarover gaan de verschillende partijen de komende maanden in gesprek.

   

  Delen
 4. Zondagochtend Concert

  uittip #34: klassiek

  Zondagochtend Concert

  Begin de Uitmarkt zondag goed en kom genieten van het Zondagochtend Concert op het I amsterdam Podium in het water. Met optredens van Pianoduo Festival Amsterdam en Nationale Opera en Ballet.

  Solisten van Die Zauberflöte brengen onder begeleiding van pianist Jan-Paul Grijpink een operaprogramma van 20 minuten, Nina Minasyan zal de eerste aria van de koningin van de nacht uit Die Zauberflöte vertolken en ook aria’s uit Verdi’s Rigoletto brengen. Tenor Trystan Llyr Griffiths zal onder andere een aria van Tamino uit Die Zauberflöte zingen.

  Ook het Amsterdams Andalusisch Orkest geeft acte de presence met hun ‘Tribute to Mohamed Abdel Wahab’, een ode aan de godfather van het Arabische lied.

  Bekijken
  Delen
 5. Cinekid: Reizen in je stoel/Travelling without moving (6+)

  uittip #33: Film

  Cinekid

  Film kijken voor de kleintjes. Cinekid is net als voorgaande jaren onderdeel van de Uitmarkt Junior, met films voor kleine en grote kinderen. Hier bekijk je films over een behulpzaam beertje, luchtvruchten, een onderzeeboot op een bergtop, kasteelkruipertjes en twee grote ijsberen op een kleine ijsschots.

   

  Bekijken
  Delen
 6. Frans Hals Museum 1

  uittip #32: musea

  Teylers Museum en Frans Hals Museum

  Kom tijdens de uitmarkt naar het Portretpaviljoen van Teylers Museum en Frans Hals Museum!

  Dit najaar ontmoet je in Haarlem meer dan 150 meesterwerken tijdens de tentoonstellingen Leonardo da Vinci en Frans Hals en de Modernen.
  Op de Uitmarkt geven Teylers Museum en Frans Hals Museum je alvast een voorproef in het ‘Portretpaviljoen’.

  Oefen zelf op het maken van een meesterwerk tijdens de doorlopende workshop modeltekenen. Liever even uitblazen? Laat je dan vereeuwigen door één van de portrettekenaars en neem je eigen ‘mona-lisa-smile’ mee naar huis!

  Bekijken
  Delen
 7. Maurice van Hoek

  uittip #31: Maurice van Hoek

  Maurice de Hoek

  Maurice van Hoek  ontvlucht in 2015 het conservatorium en stelt na drie maanden Amerika vast dat country zijn leven is.  In Amerika laat Maurice alles los. Hij voelt zich meer dan ooit aangetrokken tot country. “Drie akkoorden en de waarheid spreken, dat moet je kunnen. Alles wat het liedje dient.” aldus van Hoek.

  Dit resulteert in 2016 uiteindelijk in zijn debuutalbum Live Forever More. Ondertussen speelt Maurice waar hij kan: duo-optredens, huiskamerconcerten en de hoek van de straat, met zijn gitaar en mondharmonica.

  In 2017 maakt hij samen met zijn band een nieuw album ‘Traveling Man’ dat op 21 september 2018 verschijnt. Het album gaat over de reizen die je maakt in je persoonlijke ontwikkelingen. Over de zoektocht naar liefde, maar ook de pijn die dat soms met zich mee kan brengen. Traveling Man is een plaat die het gehele Americana genre weet te omvatten: van opzwepende, tot melancholische songs en ballads over de liefde. Een klein stukje Amerika op de Nederlandse Uitmarkt.

  Bekijken
  Delen
 8. Hadewych Minis

  uittip #30: cabaret

  Minis Plus

  In Minis Plus laat Hadewych Minis al haar kanten en kunnen samenvallen.

  Van cabaret tot flamenco, van moederschap tot midlifecrisis. Ze deelt haar originele zoektocht en creativiteit in alle oprechtheid en gekheid. Het is de eerste keer dat ze het zingen, dansen en acteren zal combineren in deze ode aan de vrouw: een ‘extended version’ van Hadewych Minis.

  Delen
 9. Korzo Producties

  uittip #29: dans

  Korzo

  Met de solovoorstelling Ta(m)bu eert performer Junadry Leocaria haar voorouders, door terug te gaan naar haar roots en de schoonheid van haar culturele erfgoed te delen op geheel eigen wijze. Het dansen, zingen en spelen van Tambú was ooit verboden, een taboe. Deze zoektocht brengt haar steeds dichter bij de verborgen culturele geschiedenis van Curaçao en haar eigen geschiedenis als mens.

   

  Delen
 10. Port of Amsterdam

  uittip #28: even opladen

  Port of Amsterdam

  De haven van Amsterdam laat zien dat het ook de haven vóór Amsterdam is. Bij het Port of Amsterdam Oplaadpunt kun je je telefoon opladen met havenwind. Dat kan door het gebruik van energie uit het windpark van Port of Amsterdam. Neem jij even een hapje en drankje, dan waaien zij gratis je telefoon aan.

  Maar dat is niet alles. Al het Uitmarkt afval wordt verwerkt in de haven. Bedrijven in de haven recyclen afval tot energie en grondstoffen waar jij weer wat aan hebt. Bij het Port of Amsterdam Oplaadpunt staat een speciale toiletkar, waar heren hun urine kunnen doneren. Dat zit namelijk vol fosfaat. In de haven wordt daar een grondstof voor kunstmest van gemaakt. Fosfaat is schaars en wordt nu nog in mijnen gewonnen. Door urine slim te gebruiken, hoeft dat niet meer.

  Leer meer over wat de haven van Amsterdam nog meer betekent vóór Amsterdammers bij het Port of Amsterdam Oplaadpunt.

   

  📷: Henk Honing

  Bekijken
  Delen
 11. Thaïti

  uittip #27: pop

  Sugarfactory presents Thaïti, Faradays, Baer Traa

  Elk jaar presenteert Sugarfactory een avontuurlijk muzikaal programma tijdens Uitmarkt 2018. Voor deze editie zijn er drie veelbelovende, nieuwe artiesten geselecteerd die een plek op het podium verdienen: de dansbare worldbeat-formatie Thaïti, electropop-zangeres Faradays en americana-soulband Baer Traa. Sluit je Uitmarkt zaterdag af bij het ABN Amro Podium en ga met een tevreden gevoel en een hoofd vol nieuwe muziek naar huis (of door).

  Bekijken
  Delen
 12. Musical Sing-a-Long 1

  uittip #26: musical

  Musical Sing A Long

  Volledig volgens traditie is de Musical Sing A Long de afsluitende act van de Uitmarkt. Dus voor alle musicalfanaten en meezingers – het is tijd om de keel te smeren en je klaar te maken voor een avond vol prachtige nummers uit de musicals van het nieuwe seizoen.

  Bekijken
  Delen
 13. Giefa Sparkle

  uittip #24: pop

  Giefa Sparkle

  Giefa Sparkle werd geboren als Giefa Boomdijk in Amsterdam en kwam nog net niet zingend ter wereld (maar het scheelde niet heel veel). Ze deed onder meer mee met de The Voice Kids, speelde in de Nederlandse speelfilm Sing Song en won vorig jaar de FunX Talent: Female Edition. Dit jaar wisselde ze de Passion af met Kwaku en werkte keihard aan haar eigen nummers en werkte ondertussen  samen met artiesten als James Watss, Zefanio, Lady Bee en Jay Boogz. Op het 50 jaar Bijlmer Podium tijdens de Uitmarkt brengt deze negentienjarige ster haar nieuwe, eigen nummers ter gehore. Sparke spat van het podium. Ga dat zien.

   

  Bekijken
  Delen
 14. BankGiro Loterij

  uittip #22: musea

  BankGiro Loterij Museumkwartier

  De BankGiro Loterij is dé cultuurloterij van Nederland. Zij werft fondsen voor culturele organisaties en geeft bekendheid aan hun werk. Met de VIP-KAART maakt de loterij musea en theaters bovendien toegankelijk  voor een breed publiek. Daarom is de BankGiro Loterij al 14 jaar partner van de Uitmarkt.

   

  Deelnemers van de BankGiro Loterij spelen mee voor mooie prijzen en dragen met de helft van hun lotprijs bij aan alle vormen van cultuur in Nederland: van molens tot concerten en van festivals tot musea. Tijdens de Uitmarkt zijn musea uit het hele land te bezoeken in de BankGiro Loterij Museumgalerij. Alle toonaangevende musea geven een voorproefje van de nieuwe tentoonstellingen van het komende seizoen. Met rondleidingen, presentaties en bijzondere verhalen over kunst en collecties.

  Loterijwinnaars kunnen de concerten op het hoofdpodium bijwonen op een speciaal VIP-deck, onder het genot van een hapje en een drankje.

  Bekijken
  Delen
 15. Noord-Holland & het water

  uittip #23

  Noord-Holland & het water

   

  Noord-Holland en het omliggende water hebben een lange relatie met elkaar, het is een belangrijk onderdeel van de identiteit van de provincie. Grote delen van Noord-Holland liggen immers onder de zeespiegel en zijn kwetsbaar voor overstromingen. Dit heeft ervoor gezorgd dat er in Noord-Holland vele historische en innovatieve voorbeelden van de strijd tegen het water te vinden zijn. Van de vele polders tot de Afsluitdijk of de aanleg van nieuwe duinen in plaats van dijken.

  Kom naar het provincie Noord-Holland Paviljoen om een uniek historische beeld van Noord-Holland in de tijd te zien (video en kaart) en tegelijkertijd te genieten van Water Music van Händel. Natuurlijk zijn er ook uitgaanstips routes en een leuke prijsvraag. Kinderen kunnen het verhaal ook zelf beleven aan de bijzondere watertafel of zandbak.

   

   

   

  Bekijken
  Delen
 16. Cellokrijgers

  uittip #21: klassiek

  Cellokrijgers

  Hoe klinkt moed? Ken je de acht Cellokrijgers? Ze zijn soepel, sterk en vingervlug. Gewapend met cello en strijkstok trekken zij ten strijde en veroveren zij ieders hart.

  Een drieluik over stoer doen, winnen en verliezen, kwetsbaar zijn en de kracht van muziek. Een choreografisch concert met fysieke en hartstochtelijke muziek van Béla Bartók, Giovanni Sollima en Philip Glass, gespeeld door een vrolijke bende van cellisten. Mis het niet, deze coproductie van Oorkaan en Cello Octet Amsterdam. Maak je eigen muziekcompositie bij de kraam van Oorkaan, en beluister deze live op de cello, op de podiumkunsten-markt, het junior gedeelte, op het Marineterrein Amsterdam.

   

  Bekijken
  Delen
 17. Van der Laan & Woe

  uittip #19: cabaret

  Van der Laan & Woe

  De cabaretiers Van der Laan & Woe ken je waarschijnlijk van het televisieprogramma De Kwis. In dit tv-programma van Paul de Leeuw maakten Niels van der Laan en Jeroen Woe zeven jaar lang een liedje over de voorafgaande week. YouTube-hits als Pa pa paardenvlees en Samen op de scooter, maatschappelijk relevante nummers als In mijn pietenpak en het piemellied, muzikale hoogstandjes als Kan de microfoon aan en Badr Hari de musical. 

  Nu brengen Van der Laan & Woe (voorheen Geen Familie) deze hits voor één keer naar het theater. Een wervelend afscheidsconcert met de mooiste, grappigste en beste liedjes uit De Kwis. Op de Uitmarkt geven ze een klein voorproefje.

  Bekijken
  Delen
 18. Lakshmi's pop noir

  uittip #20: pop

  Lakshmi's pop noir

  Singer-songwriter Lakshmi maakt pop met een donker randje; de 23 jarige muzikant mixt poëtische teksten en donkere violen met synths. Popkenners Eric Corton en Leo Blokhuis prezen haar ‘pop noir’. In  2017 verscheen haar gelijknamige debuutalbum, stond ze op verschillende podia en festivals en was ook te zien bij DWDD en De slimste mens.

  Komend seizoen duikt Lakshmi het theater in met de voorstelling ‘Adem’. In de show belicht de jonge zangeres hoe moderne vrouwen van in de twintig zich staande kunnen houden in de mannenwereld.

  ‘Adem’ gaat 7 november 2018 in première in De Kleine Komedie te Amsterdam. Voorafgaand aan de theatertour verschijnt in september het nieuwe album van Lakshmi. Kan je niet wachten? Laksmi licht al een klein tipje op tijdens de Uitmarkt.

   

  Bekijken
  Delen
 19. Guus Meeuwis

  UITTIP #17: HOOFDPODIUM

  Guus Meeuwis zorgt voor geluk

  Een koffer vol gouden platen, een recordaantal stadionconcerten én een nieuwe theatertour genaamd GELUK.

  Guus Meeuwis verzorgt op vrijdag 24 augustus de openingsshow van de Uitmarkt! Samen met de bigband New Cool Collective vertolkt hij het nummer ‘Je Staat Niet Alleen’. Ons geluk kan niet op.

  Bekijken
  Delen
 20. Reindier

  uittip #16: pop

  Reindier

  Neem één deel pop, een eetlepel elektronica, een vleugje new wave, een grammetje glam en een scheut theater, even asymmetrisch schudden en voilà: een nieuw geluid. Melancholische zang, experimentele geluiden en confronterende teksten, dat is REINDIER. Vol overgave staat de driemansformatie op het podium: ze laten hun publiek lachen, genieten, nadenken, vergeten, snikken en soms even slikken. Stap in de wonderlijke wereld van REINDIER.

  Bekijken
  Delen
 21. ABN AMRO

  uittip #18: pop

  ABN AMRO

  ABN AMRO laat talent groeien op de Uitmarkt. 

  ABN AMRO en cultuur gaan al lang en goed samen. ABN AMRO wil investeren in de toekomst, maatschappelijk betrokken zijn en mensen ondersteunen die iets willen bereiken. De reden om hoofdpartner van Uitmarkt te zijn en talent (letterlijk) een podium te bieden.

  Tweeëntwintig talenten zijn de afgelopen maanden gecoacht door Karin Bloemen, Lucas & Arthur Jussen en de docenten van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Nu zijn ze er klaar voor. Deze tweeëntwintig talenten treden zondagmiddag  om 17.30 uur op op het ABN AMRO podium. Kom kijken en juich het talent toe!

  Bekijken
  Delen
 22. éénvijfvijf: huilen in je helm

  uittip #15(5): dans

  éénvijfvijf: huilen in je helm

  Is ‘Motors’ nou een theatervoorstelling, een breakdance-show of iets met motoren op het podium? Of gaat het om een groep vrienden die alles altijd samen doen en stiekem ook nog een eigen identiteit hebben? Dikke boeie eigenlijk, want als je maar hard genoeg gas geeft, hoort niemand je huilen in je helm.

  De mannen van 155 (eenvijfvijf) maken voorstellingen vanuit hun niet te stoppen fascinatie voor de wereld waarin zij (en wij) leven en bewegen. In ‘Motors’ combineren ze hun grote liefdes op één podium: motoren en dans.

   

  Bekijken
  Delen
 23. Uitmarkt Junior 1

  uittip #14: voor de (aller)kleinsten

  Uitmarkt Junior

  Luchtdirigeren, museumgids worden of mini-matzetaartjes maken? Het kan dit jaar allemaal op de Uitmarkt Junior.

  Maak een klassiek stilleven, of juist een bewegende Cinekid leeuw. Zing en dans mee met Trapperdetrap, of kijk bijzondere Cinekid kinderfilms in het auditorium van NEMO. Op het Krakeling podium zie je voorstellingen als Jazz Duzz, De Grote Paddenstoel en Woezel en Pip.

  Volg een toneel- of dansworkshop, ga op ontdekkingstocht door de Joodse cultuur (en maak mini-matzetaartjes) of wordt opgeleid tot een echte museumgids. In de Instrumententuin maken de kleintjes kennis met het geluid van klassiek instrumenten en mogen deze zelf ook laten klinken. Of kies je toch voor een cursus luchtdirigeren van Het Concertgebouw?

  Nóg niet uitgekeken­? Op de informatiemarkt op de voorwerf van het Marineterrein vind je alles wat je wilt weten over de nieuwe jeugdvoorstellingen. Bovendien zijn NEMO, het Scheepvaartmuseum en ARCAM het hele Uitmarkt-weekend gratis toegankelijk. Het volledige Uitmarkt Junior programma staat begin augustus op de website, maar bekijk nu vast de exclusieve previews van onze junior reporters: Micky, Liv, Joy en Chloë.

  Bekijken
  Delen
 24. Automatische concepten 3

  uittip #13: muziek

  Tom Tukker

  Inderdaad, dezelfde naam als die gast uit Family Guy, maar straks net zo beroemd. Tom Tukker maakt licht droevige pianoliedjes waar je meteen je knapzak van wil pakken om de wijde wereld in te trekken. Zijn nieuwe EP ‘Rain is Gone’ schreef hij in IJsland, waar ook de clip voor de gelijknamige single werd opgenomen. 3fm doopte de zanger al tot 3fm talent en deze zomer staat hij op verschillende (festival)podia.

   

  Bekijken
  Delen
 25. Automatische concepten 2

  UITTIP #12: Cabaret

  Daniëlle Schel ziet een Patroon

  Cabaretier Daniëlle Schel won in 2017 de publieksprijs op het Amsterdams Kleinkunst Festival. Ook de jury was onder de indruk en bekroonde haar met zilver. Toch is Schel er zelf nog niet helemaal uit in haar nieuwe show ‘Patroon’:

  “Wat sta ik hier te doen?! …En waarom zeg ik dit hardop?”

  Met ons goeie gedrag dansen we ons uit de naad op de hangende plaat des levens. In Patroon tilt Daniëlle de naald op en brengt op eigen wijze een kleurrijk verhaal over vastlopen en uitbreken. Wat heb je aan de wijde wereld als je schoenen knellen? Een avond vol stuntelende karakters, originele scènes en stuwende kleinkunstliedjes.

  Bekijken
  Delen
 26. Clean Pete

  UITTIP #11: muziek

  Clean Pete

  Clean Pete bestaan uit de tweelingzusjes Loes en Renee, een-eiige of twee-eiige, daar zijn ze nog niet helemaal uit (los van Matthijs van Nieuwkerk maakt niemand zich daar druk over), maar samen maken ze liedjes die je doen blozen.

  Clean Peter schreef een aantal moderne meedansers met surf-riffs en drumfills, liedjes over ijdelheid en viespeuken, luie dagen en jongens-nijd.

   

  Bekijken
  Delen
 27. Automatische concepten

  UITTIP #10: Cabaret

  Gestampte Meisjes: BALLEN 2.0

  De Gestampte Meisjes kunnen maar niet genoeg krijgen van BALLEN. En dus komt er een nieuwe show, met nog meer BALLEN dus. BALLEN 2.0.

  De Gestampte Meisjes vinden dat het weer tijd is om de man op een voetstuk te zetten. Want door al die sterke onafhankelijke vrouwen is het niet gek dat de man steeds onzekerder wordt. Als #metoo aan de orde van de dag is en je bij alles wat je zegt bang bent dat je aan het mansplainen bent, dan ga je ook op je tenen lopen. De klassieke rolverdeling verdwijnt doordat vrouwen denken dat ze alles zelf moeten kunnen, en de man hierdoor minder nodig is. Met als gevolg: de onzekere man. Laten deze meisjes daar nou wel raad mee weten.

  Bekijken
  Delen
 28. Amsterdam Fringe Festival 1

  UITTIP #9: VRIJE UITLOOP

  Fringe Festival

  Het Amsterdam Fringe Festival organiseert De Vrije Uitloop, het tofste theatrale kippenhok van de Uitmarkt. Dit is dé sport waar jonge, onconventionele makers hun creatieve ei kwijt kunnen en je al chillend op het gras of aan het water hun kunsten kunt aanschouwen. Hier zie je exclusieve voorproefjes van voorstellingen van Amsterdam Fringe, geheime dakconcerten, rollende stijldansers, semi-religieuze explosies en balancerende acrobaten on water.

  Bekijken
  Delen
 29. Kita Menari

  UITTIP #8: MUZIEK

  Kita Menari

  Eh, wat? Kita Menari (‘we dansen’ in het Maleis), het alterego van Micha de Jonge en band. Tropische, dansbare indiepopsongs op zijn best. De Wereld Draait Door was fan, net als Giel Beelen, 3fm en Radio 2. In februari stonden ze in een uitverkocht Paradiso, deze zomer op de Uitmarkt.

  Bekijken
  Delen
 30. Alaska Pollock

  UITTIP #7: MUZIEK

  Alaska Pollock

  Ronkende bas-synths, jankende gitaren en strakke beats. Met deze ingrediënten creëert de Amsterdamse band Alaska Pollock rond muzikant/producer Jelte de Vries een excentriek, meeslepend geluid. Voor de nieuwste single “Read Between The Lines” werkte twee animatoren samen met de band zes maanden aan een videoclip. Het resultaat: een stad die volledig op zijn kop wordt gezet door kartonnen wezens…

  Nieuwsgierig geworden? Deze mannen staan op het Sena Performers Stage van ABN AMRO tijdens de #uitmarkt2018

  Bekijken
  Delen
 31. ACRAM

  UITTIP #6: MUSEA

  ARCAM: modellen en bouwputten

  In het Architectuurcentrum Amsterdam is tijdens de Uitmarkt de tentoonstelling ‘Modellenbureau’ te zien. Hier vind je de de mooiste maquettes van nieuwe Amsterdamse gebouwen. Met deze tentoonstelling wil Architectuurcentrum Amsterdam niet de grote stedenbouwkundige opgaven of vraagstukken centraal stellen, maar juist aandacht schenken aan de kleinschalige projecten die onze stad vormen.

  Daarnaast is er een kleine expositie van Ton Leenarts. Hij legde de aanbouw van de Noord/Zuidlijn vast op doek.

  Bekijken
  Delen
 32. Woolf: folkpop met melancholisch randje

  UITTIP #5: muziek

  Woolf: folkpop met melancholisch randje

  Het Nederlandse trio Woolf Music bestaande uit Marieke Smit, Mylène Berghs en Ellen Tackenkamp speelt folkpop met een melancholisch jazzrandje. Straks te zien op podia door het hele land, deze zomer al op de Uitmarkt. In oktober kwam hun eerste single ‘Again’uit, gevolgd door de nummers ‘It Wouldn’t Hurt’, ‘Too Close’ en ‘Flaws and All’.

  Bekijken
  Delen
 33. MAN II CO bewegingstheater

  UITTIP #4: theater

  MAN II CO bewegingstheater

  De dames van MAN II CO zijn weer van de (feest)partij deze Uitmarkt. Vorig jaar met huilende confetti en discoballen, dit jaar gaan de vijf op zoek naar de belichaming van macht in hun nieuwe voorstelling “The winner takes it all’:

  Bekijken
  Delen
 34. Tommie Christiaan

  UITTIP #3: muziek

  Tommie Christiaan

  Tommie Christiaan werd bekend door zijn hoofdrol in de musical Zorro en het voorafgaande televisieprogramma ‘Op zoek naar Zorro’. Daarnaast was hij te zien in de musicals Grease en Hair, staat dit seizoen als Emilio Estefan op het podium in de musical ‘On Your Feet!’ en vertolkte de rol van Jezus in het live-spektakel ‘The Passion’. Begin dit jaar liet hij zich van een andere kant zien en bracht zijn debuut-EP  uit die wordt gevolgd door de solo-theatertour ‘In een ander licht’  in het najaar. Kun je niet zo lang wachten? Een voorproefje hiervan is al te horen tijdens de Uitmarkt.

   

   

  Bekijken
  Delen
 35. Yentl & De Boer

  UITTIP #2: CABARET

  Yentl & De Boer

  Yentl & De Boer zijn terug in de theaters, en hoe. Nieuwe sketches, nieuwe liedjes en een beetje magie. Want wanneer maak je nou echt iets bijzonders mee? Dat er écht iets uitzonderlijks gebeurt? Zo’n moment, dat alles samenkomt, de optelsom meer is dan de delen…

  Je schenkt jezelf nog een glas rode wijn in, morst op het kleed en stoot je elleboog. Je wil nou eindelijk wel iets meemaken. Iets, dat je even optilt boven het alledaagse. Noem het Magie.

   

  Bekijken
  Delen
 36. The Dubbeez

  UITTIP #1: muziek

  The Dubbeez

  Deze zevenkoppige band weet reggae een nieuw jasje aan te trekken, waardoor het voelt alsof het nooit is weggeweest (is het ooit weggeweest?). The Dubbeez bewijst dat goede reggae tijdloos is.

  In het voorjaar van 2017 waren zij nog in Kingston, Jamaica om op het zonnige eiland hun debuutplaat op te nemen, deze zomer staan ze in de show van niemand minder dan Ziggy Marley (en nemen het voorprogramma voor hun rekening) én staan op het ABN Amro Podium op de Uitmarkt.

  Bekijken
  Delen
 37. Voor de pers 37

  Uitmarkt presenteert cultuuraanbod nieuwe seizoen opnieuw op Oosterdok

  De Uitmarkt vindt evenals vorig jaar plaats rond het Oosterdok en het Marineterrein Amsterdam. Traditiegetrouw in het laatste weekend van augustus, dit jaar van vrijdag 24 tot en met zondag 26 augustus. Gedurende deze drie dagen zijn er op zo’n 25 podia circa 300 optredens te bewonderen, met op zondagavond de populaire Musical Sing a Long als afsluiter.

  Voor de pers 12

  Al het goede van vorig jaar plus meer

  De Uitmarkt vormt de start van het culturele seizoen. Het laat bezoekers proeven van het diverse culturele aanbod dat Nederland te bieden heeft. Door het succes van de afgelopen editie heeft Stichting Uitmarkt ervoor gekozen om de Uitmarkt 2018 wederom op en rond het Oosterdok te laten plaatsvinden. Met toegang tot onder andere het Scheepvaartmuseum, NEMO Science Museum en het Marineterrein Amsterdam heeft deze locatie de bezoeker veel variatie te bieden. Meer nog dan vorig jaar, door de uitbreiding met een extra stuk terrein. Het Scheepvaartmuseum vormt opnieuw het prachtige decor van het hoofdpodium.

  ‘Bezoekers hebben vorig jaar enthousiast gereageerd op de nieuwe locatie. Dit in combinatie met de goede infrastructurele voorzieningen, was het voor ons reden genoeg om dit gebied opnieuw in te richten voor de 41ste editie van de Uitmarkt’, zegt Jan de Rooij, voorzitter Stichting Uitmarkt.

  Cultuur in al haar diversiteit

  Bezoekers van de Uitmarkt krijgen een gratis voorproefje van wat er in het seizoen 2018-2019 in de theaters, musea en concertzalen te beleven is. Artiesten vanuit het hele land en van verschillende genres zijn aanwezig. Naast de gevestigde orde is er ook volop ruimte voor nieuwkomers. Bijvoorbeeld in de Remix Area waar urban talent uit de verschillende Amsterdamse stadsdelen zich presenteren of de jonge theatermakers op het Fringe podium.

   

  Delen